the body purity

Tui-Na

Μασάζ από τα βάθη της Κίνας

Το τουί να είναι μία θεραπεία της ΠΚΙ. Το τουί να (tūi ná, 推拿) βρίσκεται υπό την καθοδήγηση της βασικής θεωρίας της ΠΚΙ και των σημερινών επιστημονικών δεδομένων. Καταπιάνεται με την αποκατάσταση, τα μυοσκελετικά προβλήματα, τις εσωτερικές παθήσεις και την υγεία γενικότερα. Όπως και όλη η ΠΚΙ έτσι και το τουί να σήμερα δέχεται μεγάλη επιρροή από την δυτική ιατρική. Φαίνεται πως σήμερα στον ιατρικό χώρο της Κίνας το τουί να έρχεται για να καλύψει το κενό της επιστήμης της αποκατάστασης, διατηρώντας πολλά στοιχεία από την παράδοση. Κατά την θεραπεία οι θεραπευτές πραγματοποιούν χειρισμούς και θεραπευτικές τεχνικές (shǒu fǎ, 手法) σε σημεία ή περιοχές του σώματος. Οι θεραπευτές χρησιμοποιούν τα χέρια ή πιο σπάνια τα πόδια τους και διάφορα θεραπευτικά εργαλεία για να κάνουν του χειρισμούς. Στην ιστορία του τουί να αναφέρονται περίπου 100 διαφορετικοί χειρισμοί, καθώς και αρκετές διαφορετικές σχολές. Πολλοί από αυτούς τους χειρισμούς είναι παρόμοιοι και έχουν απλός διαφορετική ονομασία ή είναι φτιαγμένοι από τον συνδυασμό χειρισμών.

Το τουί να χαρακτηρίζεται από τις θεραπευτικές τεχνικές και τις ασκήσεις. Οι θεραπευτικές τεχνικές είναι απόλυτα φυσικές, εφαρμόζονται στην επιφάνεια του σώματος καθοδηγούμενες από την βασική θεωρία της ΠΚΙ με κύριο σκοπό την πρόληψη και θεραπεία. Οι ασκήσεις (gōng fǎ, 功法) για τους θεραπευτές έχουν διττή χρήση. Πρώτον βοηθούν τους θεραπευτές να ελέγξουν και να διατηρήσουν την σωστή εφαρμογή των τεχνικών κατά την διάρκεια της θεραπείας, αυξάνοντας την αντοχή και την δύναμη που μπορεί να ασκήσει ο θεραπευτής. Δεύτερον διευρύνουν τα αποτελέσματα της θεραπείας αν μέρος αυτών των ασκήσεων διδαχθούν στον ασθενή και χρησιμοποιηθούν από αυτόν σε συχνή βάση ως μέρος της θεραπείας.

Η βασική θεωρία της ΠΚΙ και τα σημερινά επιστημονικά δεδομένα είναι η θεωρητική βάση του τουί να. To τουί να είναι μία σημαντική εξωτερική θεραπεία της ΠΚΙ. Η κύρια θεωρία που χρησιμοποιείται είναι αυτή των μεσημβρινών και των σημείων βελονισμού. Στο τουί να δεν χρησιμοποιούνται μόνο τα παραδοσιακά σημεία των 14ων μεσημβρινών αλλά και σημεία που διαφέρουν από σώμα σε σώμα. Στο τουί να επίσης λαμβάνονται υπόψη τα επιστημονικά δεδομένα από διαφορετικά επιστημονικά πεδία όπως η ανατομία, η φυσιολογία, η παθολογία, η γυναικολογία, η παιδιατρική κτλ. Με τα σημερινά δεδομένα θα μπορούσαμε να πούμε ότι το τουί να είναι μέρος της φυσιατρικής και της φυσικοθεραπείας.

Οριοθέτηση της εφαρμογής του τουί να και οι αντενδείξεις είναι απαραίτητη γνώση. Τα όρια της θεραπείας του τουί να είναι συγκεκριμένα. Το τουί να χρησιμοποιείται για πρόληψη και θεραπεία έχοντας πολλές δυνατότητες εφαρμογής. Μπορεί να βοηθήσει σε πολλά προβλήματα υγείας μερικά από τα οποία είναι ο ίλιγγος, διάρροια, δυσκοιλιότητα, προβλήματα ύπνου, πονοκέφαλος, κοινό κρυολόγημα, γαστραλγία, μυοσκελετικά προβλήματα, δυσμηνόρροια κα. Το τουί να είναι μια φυσική θεραπεία που αν και δεν έχει παρενέργειες, όπως για παράδειγμα μπορεί να έχουν τα βότανα ή τα φάρμακα, κάποιες φορές μπορεί να μην έχει το επιθυμητό θεραπευτικό αποτέλεσμα. Αν ο θεραπευτής κάνει κάποιο λάθος χειρισμό ο ασθενής πιθανώς να αισθανθεί άσχημα επηρεάζοντας το θεραπευτικό αποτέλεσμα. Έντονα λάθος χειρισμοί σε ευαίσθητα σημεία όπως ο αυχένας μπορεί να έχουν πολύ άσχημες συνέπειες, αν και κάτι τέτοιο είναι σπανιότατο φαινόμενο.

Τα λάθη που μπορεί να συμβούν στο τουί να συνήθως είναι η λανθασμένη διάγνωση, άγνωστη διάγνωση, ο άγνωστος μηχανισμός ασθένειας και η ακατάλληλη εφαρμογή ή επιλογή χειρισμών.

Για να μειωθούν και να αποφευχθούν τα λάθη οι θεραπευτές πρέπει να βελτιώσουν την θεωρητική τους βάση και την πρακτική τους εφαρμογή. Ειδικότερα πρέπει να βελτιωθεί η διαγνωστική επάρκεια, να αποφευχθεί η λανθασμένη διάγνωση και η πρόκληση ατυχημάτων. Επίσης πρέπει να προαχθεί η σωστή εφαρμογή των τεχνικών και η ασφαλής εφαρμογή τους.

Το τουί να αντενδεικνύεται στις παρακάτω περιπτώσεις:

1. Κατάγματα κατά τις πρώτες εβδομάδες ίασης.

2. Αιμορροφιλία

3. Σε τραύματα και σε περιοχές που υπάρχει αιμορραγία

4. Δερματικές φλεγμονές

5. Εγκυμοσύνη ειδικότερα στις περιοχές της κοιλιάς της οσφυοιερής περιοχής.

Θεραπευτικές αρχές του τουί να

Είναι εξαιρετικά σημαντικό για κάθε θεραπευτή να έχει την απαιτούμενη ευελιξία, ώστε κατά την εφαρμογή της θεραπευτικής του αγωγής να μην ακολουθεί άκαμπτους κανόνες οι οποίοι περιορίζουν τη θεραπευτική του δράση, αλλά βασικές αρχές τις οποίες θα προσαρμόζει κατά περίπτωση. Ο οργανισμός βρίσκεται πολλές φορές σε μια πάλη μεταξύ του φυσικού τσι (zhèng qì, 正气) και του παθολογικού τσι (xié qì, 邪气 ). Η ενδυνάμωση του φυσικού τσι για την εξάλειψη των παθολογικών παραγόντων είναι ένα παράδειγμα θεραπευτικής αρχής. Οι θεραπευτικές αρχές του τουί να είναι αυτές που κατευθύνουν την θεραπεία και επομένως την επιλογή των ασκούμενων θεραπευτικών τεχνικών και τον τρόπο με τον οποίο εφαρμόζονται. Οι βασικές θεραπευτικές αρχές του τουί να είναι οι εξής:

1. Εξισορρόπηση του γιν γιανγκ (píng héng yīn yáng, 平衡阴阳): η αιτία της ασθένειας σχετίζεται πάντα με ανισσοροπία της σχέσης του γιν γιάνγκ. Η υπερβολή του γιάνγκ θα βλάψει το γιν και αντίστροφα. Ανεπάρκεια του γιν θα δημιουργήσει ενδογενής ζέστη ή φωτιά (něi rě ή něi huǒ, 内热ή内火) και η ανεπάρκεια γιανγκ , ενδογενές κρύο (něi hán, 内寒). Η θεραπεία αποσκοπεί στην φυσιολογική ισορροπία αυτής της σχέσης έτσι ώστε να ομαλοποιηθούν οι φυσιολογικές λειτουργίες του οργανισμού. Η ισορροπία αποκαθιστάται μέσω της επιρροής που ασκείται στους μεσημβρινούς, οι οποίοι συνδέοντας τους ιστούς και τα όργανα μεταξύ τους δημιουργούν μια ολότητα.

2. Προώθηση της ροής των μεσημβρινών (shū tōng jīng luò, 疏通经络): με τις τεχνικές επιτυγχάνεται η ομαλοποίηση της κίνησης του τσι και αίματος στους μεσημβρινούς που για διάφορους λόγους μπορεί να μην ήταν ομαλή.

3. Ενδυνάμωση του φυσικού τσι για την αποβολή παθολογικών παραγόντων (fú zhèng qū xié, 扶正祛邪) : η ασθένεια νοείται με την εν μέρει νίκη του παθολογικού τσι έναντι του φυσικού τσι. Η θεραπεία αποσκοπεί στην ενδυνάμωση του φυσικού τσι έτσι ώστε να γίνει δυνατή η αποβολή του παθολογικού τσι, καθώς και να αποτραπεί η είσοδος του. Όμως αυτή η αρχή έχει εφαρμογή κυρίως στα σύνδρομα ανεπάρκειας (xū zhèng, 虚证) διότι είναι μέθοδος ενδυνάμωσης (bǔ fǎ, 补法). Αντίθετα αν επρόκειτο για σύνδρομο υπερβολής (shí zhèng, 实证) θα έπρεπε να εφαρμοστούν μέθοδοι ελάττωσης (xiè fǎ, 泻法).

4. Ενδυνάμωση της ανεπάρκειας και μείωση της υπερβολής (bǔ xū xiè shí, 补虚泻实): ανεπάρκεια (xū, 虚) είναι η έλλειψη ενός ή παραπάνω από τα βασικά συστατικά του οργανισμού πεμπτουσία (jīng, 精), τσι, αίμα και σωματικά υγρά (jīn yè, 津液), ενώ υπερβολή είναι η παρουσία εξωτερικού (wài shèng bìng yīn, 外盛病因) ή εσωτερικού (něi shāng bìng yīn, 内伤病因) παθολογικού παράγοντα , στάση αίματος (yū xùe, 瘀血), στάση φαγητού. Η υπερβολή θεραπευτικά απαιτεί ελάττωση (xiè fǎ, 泻法) για την αποβολή των παθολογικών παραγόντων και η ανεπάρκεια ενδυνάμωση του φυσικού τσι.

5. Ενεργοποίηση της αιματικής κυκλοφορίας (huó xuè, 活血): η στάση του αίματος (yū xùe, 瘀血) είναι είτε αίμα που βγήκε από τα αγγεία και παραμένει σε σημείο του σώματος, είτε στάση του αίματος (yū xùe, 瘀血) στους μεσημβρινούς από κακή κυκλοφορία του αίματος. Οι τεχνικές βοηθούν την κίνηση του αίματος μειώνοντας την γλοιότητα του και την περιφερική αντίσταση σε αυτό. 

Yin Yang